ITS-dagen 2025

Velkommen til ITS-dagen 2025 – årets møteplass for transport- og mobilitetssektoren!

Bli med på ITS-dagen 2025 – ITS Norways årlige konferanse som samler hele transport- og mobilitetsbransjen for en dag fylt med faglig inspirasjon, innsikt og samarbeid.

Dagen starter med ITS Norway sin generalforsamling, etterfulgt av et spennende program med fokus på:

  • Automatisering i praksis: Hvordan prosjekter som MODI bidrar til å løse dagens utfordringer innen logistikk og transport.
  • Innovasjon og sikkerhet: Delta i engasjerende paneldiskusjoner med ledende eksperter fra Norge og internasjonalt.
  • Sjøveiens rolle i transportlandskapet: Utforsk hvordan erfaringer fra maritim sektor kan bidra til smartere og sikrere løsninger på tvers av transportformer.

Konferansen avsluttes med mingling, en morsom pubquiz og en sosial middag – perfekt for å bygge nettverk og styrke relasjoner.

Hvorfor delta?

  • Få innsikt i de viktigste trendene og teknologiene som påvirker transportsektoren i dag.
  • Hør fra ledende eksperter, inkludert nøkkeltalere som Bryant Walker Smith og Ingrid Dahl Hovland.
  • Møt gamle kjente og bli kjent med nye aktører – kanskje finner du din neste samarbeidspartner her!
  • Oppdag hvordan norske og internasjonale prosjekter skaper samarbeid og driver utviklingen fremover.

Program:

08:30-09:00: Registrering og kaffe

09:00-10:00: ITS Norway Generalforsamling

10:00: Velkommen
Trond Hovland, ITS Norway

Opening keynote: Autonomy in motion – Technology, policy, and the road ahead
Bryant Walker Smith, University of South Carolina & Stanford Law School

Bryant Walker Smith, en ledende ekspert innen jus og teknologi, gir en engasjerende keynote som utforsker samspillet mellom teknologi, politikk og samfunnets forventninger til autonome kjøretøy. Med fokus på en helhetlig tilnærming til autonomi – som inkluderer robust AI, sensorintegrasjon og etiske rammeverk – stiller Smith det viktige spørsmålet: Skal autonome kjøretøy vurderes etter lavere, samme eller høyere standarder for ansvar og sikkerhet?

Han argumenterer for at strengere standarder kan øke offentlig aksept og fremhever behovet for globale partnerskap for å fremme trygge og rettferdige løsninger innen autonome transportsystemer. Keynoten setter rammen for samarbeid og problemløsning, og viser hvordan teknologi og politikk kan kombineres for å håndtere de mest presserende utfordringene.

Panelsamtale: Innovasjon og sikkerhet i automatisert transport
Bryant Walker Smith, University of South Carolina
Ingrid Dahl Hovland, Statens vegvesen
Endre Angelvik, Ruter
Haakon Gløersen, Vy

Hvordan kan Norge bygge videre på sitt forsprang innen testing og utvikling av automatiserte kjøretøy, samtidig som vi adresserer dagens utfordringer i mobilitetssektoren?

Panelet vil utforske:
– Hvordan automatisering kan bidra til å håndtere økende kostnader, teknologiske forstyrrelser og sikkerhetsutfordringer.
– Behovet for juridiske rammeverk, nasjonal strategi og insentiver som legger til rette for innovasjon.
– Mulighetene for samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å skalere løsninger industrielt og oppnå en mer forutsigbar og bærekraftig mobilitetssektor.

Med konkrete erfaringer fra dagens prosjekter, som MODI, og innsikt i nasjonale strategier, diskuterer panelet hva som kreves for at Norge kan befeste sin posisjon som en ledende nasjon innen automatisert transport – både i dag og i fremtiden.

Keynote: European transport policy and aligning objectives for a more integrated and sustainable future (Videoinnspilling)
Magda Kopczyńska, Director General, DG MOVE

Keynote: Dagens mobilitetsutfordringer og langsiktige visjoner
Andrea De Candido, Future Urban and Mobility Systems, DG RTD, EU-kommisjonen

Hvordan kan vi utvikle mobilitetssystemer som er bærekraftige, innovative og konkurransedyktige i et europeisk perspektiv?

Denne keynoten vil utforske hvordan forskning og langsiktig planlegging kan legge grunnlaget for fremtidens transportløsninger. Med økt internasjonal konkurranse kreves det mer fokuserte mobilitets- og logistikkprosjekter for å utvikle de beste produktene og tjenestene. Andrea De Candido vil dele innsikt i hvordan vi kan koble sammen innovasjon, markedsutvikling og politikk for å posisjonere Europa som en ledende aktør i utvikling fremtidens transportsektor.

Introduksjon av nye medlemmer – Kobla og Edeva

11:25-11:45: Pause

Introduksjon av nye medlemmer – Open Innovation Lab og ATM Norway

Sjøveiens rolle i et bærekraftig transportsystem
Kristine Prosch, Massterly

MODI-prosjektet: Spydspissen for automatisert godstransport i Europa
Lone-Eirin Lervåg, ITS Norway

Norges styrke innen mobilitet og automatisering ligger i klare visjoner og ambisiøse aktører. Med satsing på smart mobilitet, massiv datadeling og automatisering har vi bygget løsninger som er både effektive og kundevennlige. Eksempler som Entur, pilotering av automatiske kjøretøy og deltakelse i store europeiske prosjekter har plassert Norge i toppsjiktet internasjonalt.

MODI-prosjektet er et flaggskip som jobber for å avdekke barrierer og utfordringer knyttet til automatisering – ikke bare på veien, men også i knutepunkter som havner og sjøkorridorer. Prosjektet viser hvordan samarbeid på tvers av sektorer kan bidra til å realisere visjoner og håndtere dagens utfordringer.

– Norske demo-aktiviteter i MODI
Petter Arnesen, SINTEF

Automatisert transport krever mer enn teknologi: Hvordan legge til rette for en digital fremtid?
Knut Jetlund, Kartverket

Cybersecurity og trafikkregler: Hvordan beskytte fremtidens transporter?
Ola Martin Lykkja, Q-Free

Fra asfalt til algoritmer: Er infrastrukturen moden for automatisert kjøring og hvilken rolle spiller vegmyndighetene i fremtidens transportsystem?
Gjermund Jakobsen, Statens vegvesen

MODI-prosjektet som brobygger: Samarbeid på tvers av sektorer
Ragnhild Wahl, ITS Norway

13:00-14:00: Lunsj

Introduksjon av nye medlemmer – Bærum kommune og Mesta

The Lion Cage
Tor Indstøy, Telenor og Arild Tjomsland, Universitetet i Sørøst-Norge

Tor leder avdelingen for risikostyring og trusselvurdering (Risk Management and Threat Intelligence) i Telenor Global Business Security, der han håndterer risiko knyttet til geopolitiske forhold, komplekse partnerskap, innside-trusler og risiko knyttet til nye teknologier for alle Telenors selskaper. Tors bakgrunn er både innen cybersikkerhet og fysisk sikkerhet fra finansbransjen og Norges Bank, der han tidligere ledet sikkerhetsavdelingene for det norske oljefondet (NBIM). Tor har også ledet arbeidet med å etablere et av de mest innovative «security fusion»-sentrene for KPMG – en datadrevet, helhetlig tilnærming til risikokvantifisering, levert som en tjeneste. Videre har Tor bakgrunn som romfartstekniker ved Andøya Space Center (ASC), i tillegg til matematikk- og realfagstudier ved Universitetet i Oslo.

Tor Indstøy har med sitt sideprosjekt The Lion Cage gjort fysiske undersøkelser og analyser av kinesisk elbil. Det har gitt unik innsikt i hvordan teknologi i moderne biler kan utgjøre en nasjonal sikkerhetsrisiko, inkludert spionasje og personvernproblemer. Med seg på scenen har han Arild Tjomsland som bidrar inn i Lion Cage-prosjektet med scenariomodellering.

På ITS-dagen vil Indstøy presentere konkrete funn vedrørende datasikkerhet i automatiserte kjøretøy. Basert på disse funnene diskuterer Indstøy våre nasjonale kapabiliteter målt opp mot våre motparters, og problematiserer hvorvidt det er mulig å bygge tillit til teknologiprodukter fra land PST definerer som trusselaktører. Hans erfaring gir verdifulle perspektiver på hvorfor nasjonal sikkerhet må få en mer fremtredende rolle, når vi nå står foran en eventuell automatisering av transportsektoren.

15:00-15:15: Pause

ITS-prisen 2024

Takk for 16 år i ITS Norway, Trond Hovland

16:00:Avslutning

16:00-18:00: Mingling, snacks og pubquiz

18:00-22-00: Middag


Sikre din plass nå – og bli med oss i arbeidet for smartere, sikrere og mer bærekraftig transport!

Du finner påmeldingen her!

Velkommen!