Stor autonom buss -først i Europa

2 minutter
25. januar 2022

Hittil har det vært gjennomført mange pilotprosjekter med mindre, selvkjørende shuttlebusser og biler her til lands. Dette har bidratt til at Norge er blant de fremste i verden når det kommer til å ta i bruk selvkjørende løsninger. I en rangering fra konsulentselskapet KPMG er Norge plassert på tredjeplass, foran USA og Tyskland. Sammen med Vy tar Kolumbus nå et stort skritt videre med en stor autonom buss i Stavanger sentrum.

Målet med prosjektet er å jobbe med fremtidens innovasjon og sørge for at selvkjørende busser støtter opp om og blir et godt tillegg til det eksisterende mobilitetstilbudet. Prosjektet har pågått i fire år allerede, men det mest spennende er det som skjer nå framover.

Grethe Skundberg – leder for smartere mobilitet og kommunikasjonssjef fra Kolumubs mener at dette blir først gang i Europa en atuonom stor buss blir testa ut i åpen bytrafikk, og blir integret med annen kolllektivtilbud. Dette er en milepæl sier Skundberg.

Grete Skundberg Kommunikasjonssjef og ansvarlig for smartere mobilitet i Kolumubs.

Daglig leder Trond Hovland fra ITS Norway satt i bussen mens den kjørte rundt på en testbane. Hovland sier dette er neste naturlige skritt på automatisering av mobilitetstjenster. Kolumbus med partnerene i projsektet viser med dette veien in i fremtiden og veldig spennende å få være med avsluter Hovland.

Daglig Leder Trond Hovland

Prosjektet inngår som en del av TrustMe, et pågående forskningsprosjekt innen selvkjørende busser. Prosjektet skal se hva som skal til for å skape tillitt til selvkjørende, kollektive løsninger. TrustMe er støttet av Forskningsrådet, SINTEF er ansvarlig prosjektleder og Vy er eier av prosjektet. Øvrige prosjektmedlemmer er Applied AutonomyStatens vegvesenNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)Universitetet i Sørøst-NorgeTryg og ITS Norway.

Les mer her>>

Read more >>