MODI-prosjektet har som mål å akselerere introduksjonen av høyautomatiserte godskjøretøy gjennom demonstrasjoner og ved å overvinne barrierer for utrulling av automatiserte transportsystemer og løsninger innen logistikk. Logistikkruten fra Nederland til Norge er valgt for demonstrasjonsaktiviteter, ettersom Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge forventes å være blant de første til å implementere helautomatiske kjøretøy i Europa. Prosjektet har nå pågått i to år – og det er på tiden med en statusrapport!
Bakgrunn og formål
MODI-prosjektet har som ambisjon å bane vei for en ny æra av automatisert godstransport i Europa.
Automatisering av transport forventes å gi betydelige fordeler i form av kostnadsbesparelser og mer effektive logistikkoperasjoner. Samtidig vil man oppnå samfunnsmessige gevinster i form av bedre transportsikkerhet, reduksjon i miljøpåvirkning fra godstransport og dempe den stadig større utfordringen med mangel på yrkessjåfører. På Europeisk nivå ønsker man å legge til rette for automatiserte kjøretøy i stor skala. For å lykkes, må man finne løsninger på ulike utfordringer knyttet til regelverk, infrastruktur og teknologi, både i avgrensede områder og på de lange strekningene.
MODI gir et viktig bidrag til dette. Ved å kombinere avansert teknologi, samarbeid på tvers av sektorer og regulatorisk utvikling, håper prosjektet å sette en standard for fremtidig innføring av CCAM i logistikknæringen. Prosjektet studerer transportkorridoren fra Rotterdam til Oslo, en strekning som krysser fire landegrenser. I tillegg studerer prosjektet anvendelsesområder i og ved havneterminaler i Rotterdam, Hamburg, Gøteborg og Moss. MODI er bygget rundt demonstrasjoner av hvordan bruk av CCAM-teknologi kan bidra til gode logistikkløsninger.

Aktiviteter
MODI skaper resultater gjennom følgende hovedaktiviteter:
Identifisere og finne løsninger for kritiske hindringer: MODI skal finne løsninger på kritiske barrierer mot automatisering, som grensekryssing, tilgangskontroll, ladeinfrastruktur, lasting og lossing av gods, samt trafikkstyring og samspill mellom automatiserte kjøretøy og andre trafikanter.
Demonstrasjoner langs transportkorridoren: MODI skal demonstrere realistiske og nyttige CCAM-løsninger på utvalgte punkter langs teststrekningen mellom Rotterdam og Oslo. Dette omfatter blant annet automatiserte logistikkoperasjoner, kjøring på offentlig veg og på terminalområder.
Gevinster for logistikk og samfunn: MODI skal vise at automatisert transport kan redusere driftskostnader og øke effektiviteten i logistikksektoren. Bruken av batterielektriske kjøretøy og optimalisering av transportoperasjoner vil også bidra til reduserte utslipp og mindre miljøpåvirkning.
Samarbeid og felles utvikling: MODI skal legge til rette for samarbeid og reell samskaping ved å bringe sammen ulike aktører og interessegrupper, som logistikkselskaper, vegmyndigheter, teknologileverandører og forskningsmiljø. Dette bidrar til å lukke avstanden mellom forskning og marked, slik at prosjektet utvikler løsninger som er relevante, nyttige og gjennomførbare.
Den første fasen av MODI har i stor grad handlet om å definere grunnlaget for utvikling og testing av CCAM-løsninger. Dette omfatter i hovedsak:
- Identifisere nødvendige tekniske og brukerorienterte krav til automatisert kjøring i logistikkoperasjoner.
- Definere testområder (use cases) som er relevante, teknisk og praktisk gjennomførbare, samt planlegge demo-aktiviteter i disse områdene.
- Definere behov for å tilpasse kjøretøy samt fysisk og digital infrastruktur (fysisk og digital).
- Forberede for datainnsamling og analyser.

Resultater
Prosjektet har fremdeles 1,5 år igjen, men kan allerede nå vise til konkrete resultater innenfor fem kategorier:
Brukerkrav, tekniske krav og spesifikasjoner:
- Funksjonelle krav til automatisert godstransport er utarbeidet, basert på behovene til logistikkselskaper, teknologileverandører og vegmyndigheter. Kravene inkluderer også aspekter knyttet til hvordan CCAM vil påvirke organisering og forretningsmodeller i logistikk.
- Tekniske krav til automatisering, konnektivitet og sikkerhet, basert på europeisk lovgivning og internasjonale standarder med utgangspunkt i avansert teknologi for automatiserte kjøretøy for godstransport (L4-nivå). Kravene er definert og tilpasset testområdene og ulike logistikkscenarier.
- Retningslinjer for brukergrensesnitt er utviklet både for helautomatiske kjøretøy som må kunne fjernstyres og for kjøretøy med sikkerhetsoperatør om bord.
- Overordnede krav til trafikksikkerhet og cybersikkerhet er identifisert, basert på gjeldende og kommende tekniske standarder.
Utvikling og tilpasning av kjøretøy: Kjøretøy fra Volvo, DAF og Einride er utviklet og/eller tilpasset i henhold til de tekniske kravene som er utarbeidet i prosjektet. Første runde med testing og verifikasjon av kjøretøyene er gjennomført, og det er laget en plan for videre justering og testing av funksjonalitet som skal benyttes i demonstrasjonene.
Kartlegging og utforming av infrastruktur:
- Et GIS-verktøy er utviklet for å identifisere og synliggjøre utfordringer for automatisert kjøring langs teststrekningen mellom Rotterdam og Oslo. Videre er det gjennomført registrering av nettverksdekning for kommunikasjonsløsninger (ITS-5G og LTE/5G), navigasjon og posisjonering (GNSS), samt videoopptak av fysisk infrastruktur langs hele teststrekningen.
- Det er gjennomført målinger av den digitale overgangen (konnektivitet) mellom ulike mobilnettverk på grensekryssingen mellom Sverige og Norge, samt kartlegging av nettverksdekning og trafikkbildet i testområdet i Tyskland.
- Det er utarbeidet anbefalinger for utforming av fysisk og digital infrastruktur som støtter opp om automatisert kjøring på lukkede områder, f.eks. inne på godsterminaler.
Logistikkeffekter: Det er etablert en intern tverrgående arbeidsgruppe for å studere hvordan automatisering kan skape reell merverdi i logistikk. Formålet er å sikre at vi utvikler løsninger som er i tråd med logistikknæringens behov, noe som er avgjørende for å kunne realisere gevinster fra MODI også etter at prosjektperioden er over.
Internasjonal rådgivingsgruppe: Det er etablert en internasjonal rådgivningsgruppe med eksperter fra ulike fagfelt og sektorområder tilknyttet automatisering i logistikkoperasjoner. Formålet er å sikre at prosjektet er relevant og på høyde med den internasjonale forskningsfronten på området, råd og innspill til pågående aktiviteter og validere foreløpige resultater.

Veien videre
MODI går nå inn i en fase hvor det legges stor vekt på å utvikle og tilpasse kjøretøy, teste løsninger, planlegge demonstrasjons-aktiviteter for 2025 og samle inn data for gap- og effektanalyser. I løpet av det neste halvåret skal fysisk og digital infrastruktur være tilpasset og integrert i testområdene, og det skal utarbeides rapporter som beskriver hvordan utforming av fysisk og digital infrastruktur kan støtte opp under automatisert kjøring på offentlig veg, forslag til grensesnitt og teknisk arkitektur for koordinering og trafikkstyring av automatiserte kjøretøy, samt metodikk for optimalisering av logistikkoperasjoner med bruk av CCAM-teknologi.
MODI – nøkkelinfo:
- MODI-prosjektet koordineres av ITS Norway og består av et konsortium med totalt 36 partnere.
- Ni av disse partnerne er norske: ITS Norway, Statens vegvesen, Østfold fylkeskommune, Kartverket, Q-Free, SINTEF, TØI, Moss Havn og ASKO.
- Prosjektperiode er oktober 2022 – mars 2026.
- Prosjektet er delfinansiert av EU-Kommisjonen.
Stor internasjonal oppmerksomhet
MODI gir et unikt utstillingsvindu for våre involverte medlemmer. Vi har hatt omfattende publiserings- og formidlingsaktivitet, og opplever stor internasjonal interesse for prosjektet og resultater. Norsk industri og kompetanse får mye oppmerksomhet, noe som kommer hele vår medlemsmasse til gode. På denne måten baner prosjektet veg for alle medlemsbedrifter som søker Europeisk og internasjonalt samarbeid og kontaktnett innenfor CCAM-området.

«Vi opplever generelt stor interesse og blir kontaktet av mange som ønsket å lære mer om våre erfaringer fra MODI»,
sier Lone-Eirin Lervåg fra ITS Norway.
Hvis du ønsker mer informasjon om MODI, ta kontakt med Ragnhild Wahl på ragnhild.wahl@its-norway.no.
Her finner du MODIs hjemmeside
Her finner du MODI på LinkedIn